top of page
Gauge over Copper Distillery Vat

BrewProcess

Bierbrouwen is eenvoudiger dan ooit! We overlopen samen met jou de verschillende processen die het bier ondergaat vooraleer dit geschonken kan worden. Leer de eerste stappen van het bierbrouwen en wordt geïnspireerd om je eigen bier te brouwen.

IMG_20210226_100742_edited.jpg

2

2

Schroten

Schroten is de term die gegeven wordt aan het vermalen van de gedroogde mout. Hierbij komt er zetmeel los die later omgevormd wordt in suikers dat op zijn beurt weer alcohol en CO² vormt.  Echter moet het mout grof gemalen worden. Het kaf mag namelijk niet beschadigd worden. Indien dit het geval is, zou dit later in het proces een zure bijsmaak kunnen geven aan het bier.

Tarwe veld

1

Mouten

Voor er aan het brouwproces kan begonnen worden, worden de graankorrels (voornamelijk gerst) verwerkt. Eerst wordt het graan geweekt in een waterreservoir. Daarna wordt het graan voor enkele dagen gekiemd in een kiemruimte. De temperatuur wordt in deze ruimte verhoogd waardoor het vochtige graan ontkiemd. Na het ontkiemen wordt te temperatuur opgedreven om het gekiemde graan te drogen. Hoe warmer de temperatuur hiervan, hoe donkerder het graan en hoe donkerder het bier zal zijn. Het gedroogde graan wordt nu mout genoemd.

Een andere methode die tegenwoordig meer en meer gebruikt wordt, is het branden of roosteren van de gekiemde graankorrels. Deze wijze beïnvloedt de smaak van het bier dat vooral bij stout bier de koffie achtige smaakt creëert.

Maischen.png

3

De geschrote mout, of schroot, wordt in warm water opgelost. Dit heet dan maïschen. Dit “beslag” of mengsel wordt voor verschillende tijdsduren op verschillende temperaturen gebracht. Elk bier heeft zijn specifieke richtlijnen. Over het algemeen wordt het water tot een temperatuur van 50°C gebracht waaraan het mout wordt toegevoegd. Daarna wordt het opgewarmd tot 67°C en zal deze temperatuur voor een uur worden aangehouden. Deze temperatuur is ideaal voor het creëren van vergistbare en onvergistbare suikers. Na dit uur wordt een laatste keer de temperatuur opgedreven naar 80°C om de enzymwerking stop te zetten. Deze laatste stap vereenvoudigt tevens het filteren.​​   

Maïschen & Versuiken

Maïschen & versuikeren

IMG_1911.JPG

4

Klaren & spoelen

Na het maïschen moet het draf (vochtige mout) van het wort (versuikerde water) worden gefilterd. Met behulp van een zeef en/of zeefdoek kan je het wort opvangen in een grote kookketel en zal het wort gefilterd worden door de zeef. Vervolgens moet het draf gespoeld worden tot de gewenste hoeveelheid wort. Teveel of te weinig spoeling van het draf zal het bier respectievelijk te dik of te waterachtig maken.

IMG_2013_edited_edited.jpg

11

Degusteren

Na een lang proces is het eindelijk zover om je bier te degusteren. Koel je bier enkele uren voor je het gaat proeven. Zet het flesje verticaal in de koelkast indien je niet graag het bezinksel hebt.


Tot slot is het biertje altijd het lekkerst met een hapje en een vriendengroep erbij!

Klaren & spoelen

Het wort vormt de basis van het bier. Na het klaren en het spoelen wordt het wort gekookt. Tijdens het kookproces zal er hop aan toegevoegd worden. Deze hop wordt toegevoegd aan het bier om verschillende redenen waaronder de bittere smaak en de stabiele schuimkraag. Het tijdstip van het toevoegen van de hop, zal bepalen of de hop zijn bitterheid (begin kookproces) of zijn aroma (einde kookproces) zal afgeven.

Koken

IMG_1967.JPG

5

Koelen

Na het kookproces moet het mengsel van wort en hop zo snel mogelijk gekoeld worden naar kamer-temperatuur (+-22°C). Dit kan doormiddel van een wortkoeler, een koud bad, koude au bain marie of andere technieken. Hierbij is het belangrijk dat dit snel en hygiënisch gebeurt. Dit proces is zeer gevoelig aan slechte bacteriën die de smaak van het bier zullen verminderen.
Van zodra het mengsel gekoeld is, kan er een kleine hoeveelheid in een gereinigde maatcilinder gegoten worden om met een hydrometer het soortelijk gewicht (sg) te meten. Dit gegeven is belangrijk om het alcoholpercentage te meten.

IMG_2084.1.JPG

6

Lageren

9

Bottelen

Vooraleer je tot bottelen overgaat giet je nog éénmaal het lagervat over zodanig dat alle gezakte deeltjes uit je bier zijn gefilterd. Dan voeg je voor het bottelen suiker toe aan je bier. De hoeveelheid en het soort suiker hangt af van je recept maar algemeen is dit 7g kristalsuiker per liter bier.   
Eens alles is gefilterd en toegevoegd kan je overgaan tot het bottelen van je flesjes. Zorg ervoor dat je flesjes grondig gereinigd zijn. Er mag geen vuiltje in zitten. Je kan ook voor het gemak nieuwe flesjes kopen. Sluit de flesjes na het vullen met een kroonkurkje en zet deze nog voor 1 à 2 weken op een donkere plaats met een temperatuur van ongeveer 22°C.

Vooraleer je tot bottelen overgaat, giet je nog eenmaal het lagervat over zodat alle gezakte deeltjes uit je bier zijn gefilterd. Dan voeg je voor het bottelen suiker toe aan je bier. De hoeveelheid en het soort suiker hangt af van je recept maar algemeen is dit 8g kristalsuiker per liter bier.

Eens alles is gefilterd en toegevoegd, kan je overgaan tot het bottelen van je flesjes. Zorg ervoor dat je flesjes grondig gereinigd zijn. Je kan voor het gemak nieuwe flesjes kopen. Sluit de flesjes na het vullen met een kroonkurkje en zet deze nog voor minstens 2 weken op een donkere plaats met een temperatuur van ongeveer 22°C.

IMG_1721.JPG

10

Lageren

Lageren

Van zodra de hoofdgisting gedaan is, kan je het volledige vat overhevelen naar een gedesinfecteerd lagervat. Dit lagervat moet op een koele ruimt (0°-5°C) voor enkele dagen/weken bewaard worden. Dit kan het best in een koelkast of koude kelder. Tijdens dit proces zakken de overige stoffen door de koude naar de grond. Vandaar de term lageren. Tevens zorgt dit ervoor dat het bier helder wordt voor het bottelen.

Barrel Stack

9

Hoofdgisting

Doordat de gist niet enkel suikers aanmaakt maar ook koolzuurgas, zal deze moeten “gelost” worden. Dit kan door middel van een waterslot. Na het toevoegen van de gist zal het ongeveer 12 tot 24 uur duren vooraleer de gisting tot stand komt. Deze duurt tussen de 4 en 8 dagen. Dit hangt af van de hoeveelheid bier dat er vergist wordt. Kijk dus regelmatig na of het waterslot al dan niet nog actief is (borrelt). 

IMG_2148.JPG

8

Vergisten

Na dit koelproces wordt het mengsel in een gistvat gestopt waaraan gist wordt toegevoegd. Deze gist zal de vergistbare suikers omzetten in alcohol en koolzuurgas. De onvergistbare suikers vormen de body van het bier en. Er bestaan drie soorten vergisting:

  • Spontane gisting

  • Lage gisting

  • Hoge gisting

IMG_2132.JPG

7

Design (1).png
bottom of page