4. Afkoelen
Bijgewerkt op: 20 dec. 2021
De vierde stap in het brouwproces van BrewBeast!

1. Waarom wordt er gekoeld?
Het wort zit vol met suikers en is erg vatbaar voor infecties. Door de perfecte temperatuur voor vele bacteriën moet deze zo snel mogelijk afkoelen. Hoe sneller je kan koelen, hoe kleiner de kans is op infecties. Ook voorkomt het snel koelen het vormen van DMS (stof) die een ongewenste koolachtige smaak en geur aan het bier geeft. Deze smaakafwijking of andere kan je terugvinden op het forum.
2. Tot welke temperatuur moet ik koelen?
Je moet je wort tot kamertemperatuur brengen. Vaak is dit 22°. Soms wordt er aangeraden om een iets hogere temperatuur te gebruiken, namelijk 25°C. Dit kan afhangen van de optimale temperatuur waar de gist aan toegevoegd wordt.
3. Op welke manieren kan ik koelen?
Er zijn verschillende manieren om je beslag te koelen. De voornaamste manier is het gebruiken van een wortkoeler. Dit is een metalen spiraal dat je aan je kraan koppelt en in je ketel stopt. Doordat er koud water door het spiraal stroomt, koelt het beslag snel een eenvoudig af door middel van . Een andere manier is om je ketel of emmer in een koud bad met ijsblokjes te steken. Door geleiding koelt het beslag. Deze manier kan vaak omslachtig zijn en vergroot het risico op infecties.
4. Waarom moet ik hygiënisch werken?
Je moet tijdens het gehele brouwproces maar voornamelijk na de kook werken met steriel materiaal. Bierbrouwen is een natuurlijk proces waar goede maar ook ongewenste bacteriën aan kunnen deelnemen. Door hygiënisch te werk te gaan, voorkom je deze ongewenste problemen en kan je bier niet slecht worden.