top of page

7. Bottelen en hergisten op fles

Bijgewerkt op: 20 dec. 2021

De zevende stap in het brouwproces van BrewBeast!

1. Wanneer kan ik bottelen?

Zoals in punt 3 van het lagerproces kan je bottelen wanneer het voor jouw het beste uitkomt. Hoe langer je wacht, hoe helderder het bier. Wacht natuurlijk nu ook geen jaar voor het bottelen.


2. Waarvoor dient het bottelen?

De voornaamste reden om je bier te bottelen of op fles te zetten is om koolzuurgas of CO² aan je bier toe te voegen. De smaak van je bier zal na het lagerproces niet veranderen.


3. Hoeveel suiker moet ik toevoegen?

Volg duidelijk het recept voor de hoeveelheid suiker per liter bier. Algemeen wordt er 8g kristalsuiker per liter bier toegevoegd. Je kan dit rechtstreeks toevoegen in je flesjes of in je vat voor het bottelen.

TIP: Best na 24u de flesjes eens ronddraaien zodat de nog niet opgeloste suiker kan oplossen.


4. Maakt het suiker het bier niet zoet?

Neen. Doordat de suiker die je toevoegt vergistbaar is, zal de overschot gist in het bier deze suiker omvormen in koolzuurgas en een klein beetje alcohol. Je gemeten alcoholgehalte voor het bottelen zal lichtjes stijgen met max 0,5%.


5. Hoelang moet het bier op fles hergisten?

Het beste is je bier voor 1 a 2 weken te hergisten in een warme kamer. Een te korte duur zorgt ervoor dat je bier de nodige koolzuurgas ontbreekt en “plat” zal smaken.


6. Aan welke temperatuur hergist ik het bier op fles?

Zoals de hoofdgisting is het hetgisten op fles ideaal op kamertemperatuur. Dit laat de overige gistdeeltjes de suiker omvormen in CO² en alcohol.


121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven