top of page

2. Filteren en spoelen

Bijgewerkt op: 20 dec. 2021

De tweede stap in het brouwproces van BrewBeast!

1. Waarvoor dient het filteren?

Filteren en spoelen is het proces dat volgt na het maïschen waarbij je het wort (vocht) uit het beslag haalt. Dit gebeurt door het aanwezige wort te filteren door een filterdoek en daarna de draf (residu mout) uit te spoelen met heet water (+80°C).


2. Moet ik de draf spoelen?

Het draf moet niet gespoeld worden. Je kan het vocht uit de draf laten lopen zonder extra water toe te voegen. Echter geeft dit minder rendement (bier) aan het einde. Het beste is dus je draf te spoelen met heet water (80°C). Volg het recept om het gewenste eindvolume te creëren. Teveel spoelen zorgt voor een waterachtige smaak van bier. Let hier dus op.


3. Kan ik met een eigen zeef het wort filteren en spoelen?

Als je thuis een fijne zeef hebt, kan je zonder andere benodigdheden het wort filteren en spoelen. Echter is een gewone zeef niet voldoende omdat er mogelijk residu kan mee komen. Wel kan je een gewone zeef (pasta, aardappel,…) gebruiken waarin je een netel/filterdoek in legt. De neteldoek laat het wort door maar houdt de draf tegen.


4. Kan ik de neteldoek wassen?

Je kan de neteldoek wassen. Echter moet je voorzichtig zijn met de producten en de temperatuur (30°) die je gebruikt. Een handwas met warm water en zeep is het beste. Spoel het doek grondig uit na het wassen in de wasmachine of na de handwas. Goed spoelen van het doek is noodzakelijk om negatieve bijsmaken te vermijden.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Design (1).png