top of page

3. Koken

Bijgewerkt op: 20 dec. 2021

De derde stap in het brouwproces van BrewBeast!

1. Waarom wordt er gekookt?

  • Het dood mogelijke bacteriën die aanwezig zijn in het wort.

  • Het laat te eiwitten neerslaan om de vertroebeling van het bier te verminderen.

  • Ongewenste smaakstoffen worden verwijderd.

  • Bitterheid en aroma wordt toegevoegd tijdens dit proces.


2. Hoelang moet er gekookt worden?

Dit hangt af van recept tot recept. De meest gebruikte tijdsduur is 60 min.


3. Wat is het verschil tussen bitterhop en aromahop en wanneer worden deze toegevoegd?

Bitterhop zorgt zoals het woord zegt voor de bitterheid in het bier. De aromahop zorgt op zijn beurt weer voor het aroma. Bitterhoppen hebben hogere Alfa-zuren in vergelijking tot de aromahoppen. Er zijn dus twee soorten “smaken” die de hop kan afgeven. Vaak wordt tijdens het brouwen de bitterhop aan het begin van het kookproces toegevoegd. De reden om deze hop aan het begin toe te voegen, is zodat de bitterstoffen uit de hop gehaald kunnen worden. De aromahop wordt het einde toegevoegd, dit enkele minuten voor de stop van het kookproces of in sommige gevallen zelfs als het kookproces stopt in een whirlpool. Hierdoor vermijd men dat de aromatische oliën zouden verdampen tijdens het kookproces.


4. Wat zijn alfa en bètazuren?

Er bestaan enorm veel verschillende hoppen in de wereld. Wel hebben deze twee hoppen een gemeenschappelijke factor, Alfa- en Bètazuren. Deze zuren zorgen voor de verschillende smaken in het bier. De alfazuren vormen de bitterheid van de hop terwijl de betazuren een harde onaangename bitterheid geeft bij het oxideren van het bier. Deze laatste wordt nog vaak waargenomen bij oudere bieren. Het belangrijkste zijn dus de alfazuren om je smaken te creëren.


5. Wat is een whirlpool?

Deze handeling wordt op het einde van het kookproces uitgevoerd. Het vuur wordt uitgezet en er wordt een draaikolk geproduceerd. Dit kan gemaakt worden met een gewone roerspaan. Van zodra de draaikolk zich vormt, kan er hop aan toegevoegd worden.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven