top of page

6. Lageren

Bijgewerkt op: 20 dec. 2021

De zesde stap in het brouwproces van BrewBeast!

1. Wat is nagisting of lageren?

Na de hoofdgisting moet je je bier op een koele plaats zetten. Het woord “lageren” komt van het proces dat kleine deeltjes in je bier naar de bodem zakt. Dit zorgt voor de helderheid van je bier. Hoe langer je lagert, hoe helderder het bier zal zijn.


2. Op welke temperatuur moet het bier gelagerd worden?

De beste temperatuur is tussen de 0°-5°C om je lagervat in te zetten.


3. Hoelang duurt het lagerproces?

Het lagerproces duurt langer dan de hoofdgisting. Laat het bier minstens één week op een koele plaats. De optimale tijd is 2 weken. Er zit geen exacte duur op waardoor je zelf kan bepalen wanneer je gaat bottelen. Wel bepaald dit de helderheid van het bier.


4. Kan ik lageren in hetzelfde vat als dat van het gistvat?

Je hoeft je gistemmer niet over te hevelen in je lagervat. Her overhevelen zorgt ervoor dat de dode gistcellen en de gezakte hopresten uit het bier worden gefilterd voor het lagerproces. Bij het overhevelen moet je er voor zorgen dat je geen extra lucht toevoegt in je bier. Hevel dus voorzichtig je bier van je gistemmer over in je propere lagervat.


5. Moet ik het waterslot ook op het lagervat zetten?

Tijdens het lagerproces is het gistingsproces al uitgewerkt en wordt er normaal gezien geen CO² meer geproduceerd. Een waterslot is dus niet meer nodig voor je lagervat.

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Design (1).png