top of page

Mijn bier heeft niet de gewenste smaak

Bijgewerkt op: 20 dec. 2021

Waarvan komt de vreemde smaak of kleur van mijn bier?

1. Mijn bier smaakt naar boter, wat is er mis gegaan?

Deze smaak is te wijten aan “diacetyl”. Vaak een boterachtige vettige smaak. Als je deze smaak hebt gecreëerd kan dit aan volgende oorzaken liggen

  • a) Te kort gefermenteerd (gegist). Tijdens het gistingsproces wordt de stof diacetyl omgezet in alcohol. Als je te snel overgaat van het gisten naar het lageren en het bottelen, kan dit deze smaak veroorzaken.

  • b) Zorg ervoor dat je materiaal proper is. Sommige bacteriën kunnen deze stof ook aanmaken.


2. Mijn bier smaakt zuur, wat is er mis gegaan?

Als je bier zuur smaakt komt dit door een slechte hygiëne tijdens het brouwproces. Verschillende bacteriën kunnen verschillende smaken veroorzaken. Bekijk alle verschillende smaakafwijkingen in de post over “smaakafwijkingen”.


3. Mijn bier is niet helder, hoe komt dat?

Als je bier niet helder is kan dit twee oorzaken hebben. De voornaamste reden is dat het lagerproces te kort duurde. Hier kan je niet veel aan doen. De helderheid beïnvloed gelukkig niet de smaak. Ook kan een troebel bier veroorzaakt zijn door het gebruik van tarwe bij het maïsch proces. Tarwe geeft de typische pils-smaak met troebelheid als gevolg. De reden waarom vele tot alle pilsbieren helder zijn is doordat deze een stap ondergaan waarbij alle deeltjes worden uitgefilterd. Centrifuge ook welgenoemd.


4. Mijn bier schuimt (hevig) over als ik het open maak, hoe komt dat?

Het overmatig (over)schuimen van je bier ontstaat doordat er te veel druk op het flesje staat. Dit gebeurt wanneer er te veel vergistbare suikers in het flesje komen. Als je de gewenste hoeveelheid suiker hebt toegevoegd aan je bier tijdens het bottelen, kan de overmatige suikers komen door het vroegtijdig stopzetten van de hoofdgisting. Hierdoor heb je een grotere hoeveelheid aan suiker waardoor de hergisting op fles te veel koolzuurgas ontwikkeld met het overschuimen als gevolg


13 weergaven0 opmerkingen
Design (1).png