top of page

5. Vergisting

Bijgewerkt op: 20 dec. 2021

De vijfde stap in het brouwproces van BrewBeast!

Toevoegen van Gist

1. Waarvoor dient de gist?

De gist zorgt voor het omzetten van vergistbare suikers in alcohol en CO².


2. Hoe voeg ik mijn gist toe?

De gisten die meegegeven worden in onze brouwpakketten worden gestrooid in de gistemmer. Zoals het woord het zegt, moet je het open strooien. De gist moet daarna goed belucht worden. Dit betekend dat je de gist van een hoogte in de emmer gooit en met een garde of lepel de gist goed doorroert en belucht.


3. Kan ik teveel of te weinig gist toevoegen?

Er kan inderdaad te weinig of te veel gist worden gebruikt. Volg duidelijk het recept hierop. Het toe voegen van te weinig vertraagd het gistingsproces waardoor de kans op infecties stijgt. Een overmaat aan gist daarentegen zorgt voor een zeer onstuimige vergisting waardoor de temperatuur in het gistvat flink kan stijgen. Bij gevolg ontstaan er meer esters en hogere alcoholen. Ook kan dit de smaakafwijkingen veroorzaken.


Hoofdgisting

1. Hoelang duurt de hoofdgisting?

Dit hangt af van het volume bier dat gegist wordt. Gemiddeld duurt het gistingsproces tussen de 4 en 8 dagen. Je merkt dat het bier is uitgegist van zodra het waterslot geen vertoon meer heeft van “bubbels”. Om dit ook te controleren kan je de SG waarden meten met proper materiaal en bekijken of de SG waarden zijn volgens het recept.


2. Waarvoor dient het waterslot?

Tijdens het gistingsproces ontstaat er niet enkel alcohol maar ook CO². Om deze gassen uit je gistemmer te krijgen, kan je gebruik maken van het waterslot. Dierdoor kunnen de gassen ontsnappen zonder dat er buitenbacteriën in komen.


3. Hoeveel water moet er in het waterslot?

De hoeveelheid water in een waterslot dient afgestemd te zijn op de vorm van het waterslot. Een brouwtip is om geen water maar alcohol (puur of hoge vorm) in het waterslot te doen. Er is een kleine kans dat de vloeistof in het gistvat beland. Het water in het waterslot kan mogelijke bacteriën bevatten. Indien dit het geval is met kan een beetje “extra” alcohol geen kwaad.


4. Op welke temperatuur moet het gistvat staan?

De beste temperatuur om je gistvat in te plaatsten is kamertemperatuur. Zorg ervoor dat deze kamer een gelijke temperatuur kan bewaren. Te hoge, te lage of schommelingen in de temperatuur zorgt voor een slechte gisting met smaakveranderingen tot gevolg.


5. Moet het gistvat op een donkere plaats staan?

Best wordt dit in een donkere kamer gezet. Dit is om verkleuring en vertroebeling van het bier te voorkomen.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven